Facebook
  
FlowRadio
Flowdiet - ylipaino ei ole ylivoimaa

“Nothing exists except atoms & empty space. Everything else is opinion.”


Tutkijaluonnetta minusta on aina löytynyt, enkä ole koskaan tyytynyt vaillinaisiin vastauksiin. Luonnontieteet eksaktina tieteenalana ovat tuoneet maailmaani järjestystä jo kauan. Nautin siitä, että aistieni tuottama informaatio on oletusarvoisesti luotettavaa ja objektiivista. Ristiriidattomasti koen, että luonnontieteelliseen maailmankuvaan kuuluu lisäksi itsekorjautuvuus: se ei ole milloinkaan valmis, vaan täydentyy tieteellisen tutkimuksen kautta. Viimeiset kuusi vuotta olen lukenut, laskenut, pipetoinut, paketoinut, puhdistanut, pakastanut, sulattanut, kirjoittanut, kartoittanut, taustoittanut ja tutustunut. Toiminnot on toistettu lukemattomia kertoja sattumanvaraisessa järjestyksessä. Tavoitteellista, mutta välillä niin tavattoman mahdotonta malttamattomalle mielelleni.

Ajoittain ajelehtiessa kovillakin tuulilla, tarjolla olevan tiedon runsaus ja sirpaleisuus on ahdistanut, kunnes taas tuulet ovat tyyntyneet. Matkan varrella kuitenkin ajatukseni tieteen merkityksellisyydestä on selkeytynyt. Ymmärrän, että tämänhetkinen tutkimus esimerkiksi omaan aiheeseeni, lihavuuden genetiikkaan, liittyen voi tarjota tehokkaita hoitokeinoja, mutta mahdollisesti vasta vuosikymmenien päästä. Mielestäni tutkijan velvollisuus on  laskeutua kansan pariin jo ennen kuin sovellukset ovat apteekkien hyllyillä, lääkäreiden pöydillä tai vaikka maitokaupassa.

Tutkijan tulee rakentaa siltaa tiede- ja muun maailman välille, tehdä osansa edistääkseen tieteen tulosten ymmärtämistä yhteiskunnassa. Sitä paitsi, uuden tiedon tunnetuksi tekeminen edistää rahoitusta ja kansalaiskeskustelua. Tutkimuksen tekeminen tai ainakin tutkimustulokset ovat yleisen periaatteen mukaisesti tiedeyhteisön sisällä julkisia, joten mikseivät sen ulkopuolella? Tuloksia ei kuitenkaan tule mielestäni lähteä popularisoimaan, ennen kuin ne on julkaistu tiedeyhteisön sisällä. Lisäksi olen sitä mieltä, että tutkijan olisi muistettava, että hän on asiantuntija vain omalla alallaan. Vaikka toisaalta on tervettä pyrkiä laajakatseisuuteen ja kokonaisuuksien hallintaan, olen kuitenkin sitä mieltä, ettei tutkija voi yleistajuistaessaan astua oman alansa ulkopuolelle. Toisten mielestä kenties putkinäköisyyttä, mutta mielestäni se on terveen itsekästä oman, ja lisäksi muiden tutkijoiden, työn kunnioitusta. Suutareiden pysyessä lesteissään vältettäisiin kenties usein myös väärinymmärrykset ja jopa tieteenvastaiset liikkeet.

Tutkijan pääasiallinen työ on kuitenkin tieteen tekeminen. Ajanhukkaa tieteen kansantajuistaminen ei kuitenkaan missään nimessä ole. Kansan lisäksi, ennen kaikkea tiede itse ansaitsee sen.

 

Kuva:http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/3841160835/sizes/m/in/set-72157622025425232/

2 kommenttia kirjoitukseen ““Nothing exists except atoms & empty space. Everything else is opinion.””

  1. March 1, 2012 at 10:35 am

    Hyvä kirjoitus Tiina! Mitkä sitten on “tieteen vastaisia liikkeitä”, kun tieteeseen kuluu nimenomaan kyseenalaistaminen ja asioiden katsominen toiselta (uudelta) puolelta. Joskus toisenalan tutkija voi olla juuri se joka ravistelee tarvittavalla tavalla asioita. Harvoin tiedemaailmassa pysyvämmin mikään hirveästi horjahtaa yhden tutkijan “väärän kommentin” vuoksi. Liika varovaisuus on myös ihan joutavaa vastuuttomuutta.

  2. March 1, 2012 at 1:12 pm

    Kyllä minäkin kannatan poikkitieteellisyyttä ja avarakatseisuutta. Mutta varsinkin tiedettä popularisoitaessa, mielestäni olisi erittäin tärkeää, että aiheen todelliset asiantuntijat sen tekisivät ja olisivat kansalaiskeskustelussa mukana. Tämän suhteen monella asiantuntijalla varmaan vielä petrattavaa onkin. “Vääriä kommenttejakin” toki tähän maailmaan mahtuu, mutta olisi tärkeää, että niitä olisi joku oikaisemassa.

Jätä kommentti