Facebook
  
FlowRadio
Flowdiet - ylipaino ei ole ylivoimaa

Syömisen ihanuus


Törmään työssäni päivittäin ylipainoisiin ihmisiin. Ihmiset suhtautuvat ylipainoonsa hyvin eri tavoin: toisille se ei ole mikään ongelma, kun taas toiset tuntuvat jatkuvasti ajattelevan asiaa. Lähes kaikki ovat yrittäneet laihduttaa, mutta kilot ovat aina tulleet takaisin ja yleensä vielä korkojen kera. Kun tämä tapahtuu tarpeeksi monta kertaa, on helpointa vain antaa asian olla ja hyväksyä se samalla tavalla kuin hyväksyy vetäytyvän hiusrajan tai silmäkulmien rypyt.

Turhautumisesta kertoo myös tavallinen jupina siitä, miten “naapurin Pertti saa syödä mitä vain ja ei liho. Itse taas ei tarvitse kuin nähdä pulla niin tulee kilo lisää painoa!” Tähän kysymykseen voimme palata tulevissa kirjoituksissa.

Miksi painon pitäminen kurissa sitten on niin vaikeaa? Mielestäni pääosin siksi, koska syöminen vain on niin mukavaa. Tämä ongelma kuvastuu myös siinä, että painon nousun syyksi kerrotaan usein kuinka “en ole nyt päässyt tekemään normaaleja kävelylenkkejä, kun Sepolla on ollut lonkka kipeänä” tai “viime talvi oli niin kylmä ettei oikein päässyt hiihtämään”. Kukaan ei sano, että “tuli koko talvi syötyä ihan älyttömästi, vaikka tiesin etten kuluta sitä kaikkea”. Vaikka liikunnalla on runsaasti hyviä vaikutuksia elimistössä ja se auttaa painon säilyttämisessä, se on tutkimusten mukaan huono laihdutuskeino.

Syömistä säätelee hermoverkko, joka on yhteydessä aivojen ns. mielihyväkeskukseen eli nucleus accumbensiin. Koe-eläimillä on huomattu, että aivot palkitsevat syömisestä vapauttamalla välittäjäaine dopamiinia mielihyväkeskuksessa. Vahvat riippuvuutta aiheuttavat huumausaineet, kuten amfetamiini ja kokaiini tekevät samoin, mutta ovat huomattavasti voimakkaampia. Näin ollen samat mekanismit toimivat huumeaddiktion ja syömisen taustalla, tosin nämä vaikutukset ovat voimakkuudeltaan eri luokassa.

Me emme luontaisesti halua vähentää syömistä ja siksi on mukavampaa keksiä tekosyitä. Mutta jos et kerran jatkuvasti shoppaile yli varojesi, niin miksi sitten vuodesta toiseen syöt?

Jätä kommentti