Facebook
  
FlowRadio
Flowdiet - ylipaino ei ole ylivoimaa

FTO -läski mutta syytön?


Tähän väliin kerrottakoon, että erityisen paljon olen viime vuosina tehnyt tuttavuutta FTO -geenin kanssa. Nimihän on lyhennetty tittelistä: fat mass and obesity associated. Alun perin kuitenkin geeni löydettiin hiiristä, joilla oli yhteenkasvaneet varpaat (fused toes) ja tuolloin geeniä pidettiinkin vahvana kandidaattina solukuolemalle ja raajojen kehittymiselle. No toisin kävi. Vuonna 2007 Frayling ja kumppanit metsästivät koko genomin kattavalla assosiaatiotutkimuksella geenejä tyypin 2 diabetekselle ja bongasivat analyysista FTO:n. Analyysien korjaaminen BMI:lla kuitenkin hävitti yhteyden diabetekseen, mutta osoitti vahvan yhteyden lihavuuteen. FTO:n lihottava vaikutus on myöhemmin todettu useissa väestöissä, myös suomalaisissa. Mielenkiintoisen tästä kaverista tekee etenkin se, että lihottava mekanismi on vielä tuntematon. Geeni ilmentyy voimakkaasti aivojen tietyillä alueilla ja jotain viitteitä on saatu siitä, että se yksinkertaisesti saisi ihmisen syömään enemmän ja kenties rasvaisemmin.

FTO-geeni on mielenkiintoinen myös siksi, että se on poikkeuksellisen yleinen, sillä esimerkiksi eurooppalaisista keskimäärin 16 prosenttia kantaa kyseisen geenin kahta haitallista kopiota tehden heistä noin kolme kilogrammaa painavampia kuin niistä, joilla haitallisia muotoja ei ole. Eli pelkästään FTO-geeni ei tee kenestäkään lohduttoman lihavaa. Suomalainen lehdistö tosin uutisoi geenin löytymisen aikoinaan mm. näin.

Omassa väitöskirjassani tutkin sitä, kuinka FTO reagoi laihdutukseen. Ja eihän se vastaan pistänyt. Ne, joilla oli FTO-geenistä lihavuudelle altistava muoto, pystyivät pudottamaan painoaan yhtä tehokkaasti kuin muutkin. Tarkemmin voitte kuunnella jorinat täältä.  Itse ei pysty omaa ääntään kuuntelemaan, sekin on sinänsä jännä ilmiö. Ja kerrottakoon myös, että viimeksi kun kirjoitin tästä aiheesta, niin sain palautteessa kuulla olevani “pohjois-korealainen manipulaattori”, että vain tätä innovatiivisemmat nimitykset otetaan jatkossa vastaan. :)

Kuva: http://www.nbr.co.nz/files/header(1).jpg

Jätä kommentti