Facebook
  
FlowRadio
Flowdiet - ylipaino ei ole ylivoimaa

Hyvä on hiihtäjän normaalisti hiihdellä –kai.


Eikö normaalit elämänsä parasta aikaa elävät nuoret parit käytä viikonloppunsa hitaisiin aamuihin ja pitkälle venyviin iltoihin?

 

Mietaa

Ei. Viikonloppuna laitetaan kellot soimaan klo 5.00, jotta voidaan lähteä ajamaan esim. Muonioon jotta voidaan hiihtää lappu rinnassa 80 km. Ja sunnuntai-aamuna voidaan herätä jopa klo 3.30, jotta ehditään bussikuljetukseen, joka vie massahiihdon lähtöpaikalle. Normaalit ihmiset siirtyivät tuohon aikaan baareista nakkikioskeille.

*

Ja ihan normaaleina viikonloppu-aamuina ensimmäiset sanat heräämisen jälkeen luonnollisesti ovat: onkohan hyvä hiihtokeli? Tai: jokohan ladut on ajettu?

*

Ja jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin olen vain kateellinen. Kateellinen siitä intohimosta, mitä ihminen voi lajiaan kohtaan tuntea. Oma intohimoinen suhtautumiseni hiihtoon on tapahtunut lähinnä sohvanpohjalta. Joskin vuoden 2001 jälkeen sieltäkin käsin vähemmän fanaattisesti.

*

Olen kuitenkin ollut kiinnostunut näistä ylipitkistä urheilusuorituksista lähinnä energiankulutuksen nimissä. Todellista tietoahan kulutuksesta emme saa ellen virittäisi ”salaa” hiihtäjän selkään hengityskaasuanalysaattoria. Sykemittarit antavat suuntaa, että kulutus on valtava. Mutta ei toisaalta yhtään mitään verrattuna seuraavaan:

*

Koska pidän numeroista ja överiydestä, luin artikkelin maailman kovimmista kestävyyssuorituksista (Noakes TD. The limits of human endurance: what is the greatest endurance performance of all time? Which factors regulate performance at extreme altitude? Adv Exp Med Biol. 2007;618:255-76). Esimerkiksi Amerikan läpipyöräilyssä ja –juoksussa on energiankulutuksen arvioitu olevan 168 000 -340 000 kcal. Mutta pohjat vetää kuitenkin tutkimusmatkailija Robert Falcon Scott ja vuosina 1911-12 suoritettu “Polar party”. Ryhmä miehiä matkasi Etelämantereelle ja takaisin 159 päivän ajan, 10 tuntia päivässä. Matkaa kertyi yhteensä 2500 km ja energiankulutuksen arvioitiin olleen yhteensä noin 1 miljoona kcal/jamppa. Sad for them, että Amundsen oli ehtinyt varsinaiselle etelänavalle kuukautta aikaisemmin ja koko Scottin jengi menehtyi paluumatkalla.

*

Tämän psykedeelisen perjantain tajunnanvirran pääsanomana olkoon, että nostakaa siis ahterinne sohvalta, hiihtäkää tai liikkukaa ihan miten vaan. Pääasia, että saatte siitä hyvät kicksit. Energiankulutus tulee sitten siinä sivussa.

 

Kuva: http://mannen.origo.no/-/bulletin/show/634447_mens-vi-venter-paa-oddvar?ref=checkpoint

2 kommenttia kirjoitukseen “Hyvä on hiihtäjän normaalisti hiihdellä –kai.”

  1. February 1, 2013 at 11:35 am

    Nimenomaan näin. Kolmisen viikkoa sitten marssin Tuovisen Akin puheille Forte Sportiin ja vaadin sukset, siteet, monot ja sauvat. Aki ihmetteli tiuhaa päivitystäni, olinhan samoilla ostoksilla edellisen kerran Iisalmen E-Marketissa syksyllä 1981 (Ne Kerhu Kevlarit on tallella yhä. Samaa mallia millä Sven-Åke Lundbäck voitti 50km MM-kultaa Lahdessa 1978).

    Nämä viikot on menneet ihmetellessä omaa tyhmyyttä ja miksi tuli vuosikausia siirrettyä ajanmukaisten välineiden hankintaa, Hiihto on nimittäin aivan ykkösliikuntaa talvella. Keho rasittuu monipuolisesti, happi kulkee ja Kallaveden jäältä näkee Kuopion aivan eri näkökulmasta. Puolueellinen mielipide: voittaa toissatalvisen kuntosalijakson suunnilleen lukemin 5-1. Eli take your lyly und kalhu och hiihä!!

  2. February 1, 2013 at 11:44 am

    Hienoa Olli! Olenkin tässä surkutellut Suomen mieshiihdon tilaa, joten josko Sotshissa iskussa onkin sitten yllätysnimi. :)

Jätä kommentti