Facebook
  
FlowRadio
Flowdiet - ylipaino ei ole ylivoimaa

Kilpasyönti


Tiesittekö, että ihminen on ainut eläin, joka voi kognitiivisesti säädellä syömistään? Lieneekö tästä haittaa meille? Ei ainkaan jos satut harrastamaan kilpasyöntiä.

Kilpasyönti on suosittu ”urheilumuoto”, jossa osanottajat kilpailevat toisiaan vastaan kuluttaakseen suuria määriä ruokaa lyhyen ajan sisällä. Kilpailut ovat yleensä alle 15 minuutin mittaisia, jossa eniten syönyt julistetaan voittajaksi. Kilpasyöjiä on eniten USAssa (surprise!) ja Japanissa. Kilpailut on aloitettu jo 20 -uvulla, mutta ensimmäinen televisiointi 70-luvulla  toi lajin laajemman yleisön tietoisuuteen. Kovimpien syöjien titteleitä ovat viime vuosina pitäneet Takeru Kobayashi sekä Joey Chestnut. Ameriikan ihmemaassa ollaan ylpeitä kotikaupungin Burgerkuninkaasta ja Hot Dog-prinsessasta. Amerikassa on myös  ammattisyöjille suunnattu syöntiliiga, International Federation of Competitive Eating. Tämä hetken parhaana syöjänä pidetään Joey “Jaws” Chestnutia ja häntä pidetäänkin amerikkalaisena sankarina ja kansallisaarteena.

Keräsin tähän muutamia Joey Chestnutin ennätyksiä:

Yksi legendaarisimmista kilpasyöjistä on Don ”Moses” Lerman. Tämä sankari teki ennätyksen syömällä seitsemän 120 gramman suolattua voitikkua viidessä minuutissa. Eli mooseksen ennätyksessä tuli mätettyä noin 6100 kcal.  Kuuden vuoden ”kilpasyöjän” uralla tarttui kyytiin 45 kiloa. Ei paha! Miltäköhän näyttävät kolesteroliarvot? Suomessa ei onneksi vielä ole kovin paljoa syöntikilpailuita. Ja olisi hyvä, ettei niitä hirveästi tulisikaan tietäen suomalaisen yllytyshulluuden (mm. Löylynheiton MM-kisat) ja lihavuuten taipuvan kansan.

Kotikaupungissani Kuopiossa pidettiin varsin mielenkiintoinen haastekisa, jossa kilpailijoiden piti syödä koko ULTIMATE BURGER (kuvassa) 45:ssä minuttissa. Päätimme käydä kokemassa kisatuotteen ennen kilpailua ja arvioimassa mitä se sisältää ja jaksammeko sen syödä. Laskimme Ultimate Burgerin ravintoarvot ja päädyimme n. 5100 kcalin annokseen (energiaa melkein kolmeksi päiväksi). Ja kyllä jaksoimme syödä sen, KOLMISTAAN, REILUSSA TUNNISSA.

Viitaten edellisen blogiini, pidän syömäkilpailuja vähintäänkin arvelluttavana. Ruoan kanssa ei pitäisi leikkiä. Kilpasyönti ei ole mielestäni urheilua vaan liigatason pelleilyä terveyden kanssa.

Yksi kommentti kirjoitukseen “Kilpasyönti”

Jätä kommentti