Facebook
  
FlowRadio
Flowdiet - ylipaino ei ole ylivoimaa

Myös lapsesi ovat sitä, mitä sinä syöt


Täällä taas. On ollut koko kevät kaikenlaisia kissanristiäisiä ja tieteen osaltakin panokset ovat koventuneet.  Joka tapauksessa, olin muutama viikko sitten inspiroitumassa Euroopan lihavuuskokouksessa Lyonissa ja mieleeni jäi patongin järsimisen ja viinin litkimisen ohessa erityisesti eräs esitys liittyen epigenetiikkaan.

Perimämme ei nimittäin ole pelkkää DNA:ta. Kromosomimme koostuvat DNA:n lisäksi mm. histoneista, jotka muodostavat kromosomien tukirangan. Tukiranka on aktiivinen rakenne ja vaikuttaa jatkuvasti DNA:n pakkautumiseen ja geenien toimintaan epigeneettisesti eli emäsjärjestyksestä riippumatta.  DNA:n sytosiinien metylaatio ja histonien kovalenttinen muokkaus ovat tunnetuimpia epigeneettisiä mekanismeja. Näistä tekijöistä riippuu, mitkä geenit avataan luettavaksi ja mitkä ei. Epigeneettiset tekivät saattavat periytyä ja ne voivat matkan nimeltä elämä varrella muuttua ravitsemuksen tai muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta.

Jo aikaisemmin on osoitettu, että raskaana olevan naisen aliravitsemus vaikuttaa syntyvän lapsen geenien toimintaan koko elämän ajan. Tunnetuimmat ihmisillä tehdyt tutkimukset tulevat Hollannista, jossa on seurattu naisia, jotka tulivat raskaaksi nälkätalven (”hunger winter” 1944-45) aikana. Lyonissa kuulin tutkimuksesta, jossa määritettiin tiettyjen kandidaattigeenien metylaatioaste. Napanuorasta otettujen näytteiden lisäksi tutkijoilla oli käytössä tiedot äidin ruokavaliosta raskauden aikana ja lasten kehonkoostumuksesta heidän ollessaan 9-vuotiaita. Mielenkiintoisin havainto liittyi RXRA-geenin metylaation, sillä äidin matala hiilihydraattien saanti, erityisesti alkuraskauden aikana, liittyi ko. geenin korkeampaan metylaatioasteeseen ja kohonneeseen lasten kehon rasvaprosenttiin 9-vuoden iässä. Harmillisesti artikkeli ei sisällä kuvia, jotka esitettiin Lyonissa, mutta tiedonnälkäisimmät löytävät mm. pohdinnat potentiaalisten mekanismien suhteen täältä: http://diabetes.diabetesjournals.org/content/60/5/1528.short

Epigenetiikka on haastellinen setti ja en todellakaan väitä sitä itsekään ymmärtäväni. Joten aiheesta ja mm. Conrad Waddingtonista kirjoittanen myöhemmin lisää. Ensi viikolla menen kuitenkin lihavuusleikkaukseen, kuulette siitäkin sitten myöhemmin. Itseäni ei siis operoida, vaikka kirurgi sitä profylaktisesti minulle ehdottikin. :)

Kuva: http://laughingsquid.com/you-are-what-you-eat/

Jätä kommentti