Facebook
  
FlowRadio
Flowdiet - ylipaino ei ole ylivoimaa

SALAATTILAUTASET (ja karppaus-keskustelu) ON HANURISTA


Syön lähes joka päivä yliopiston ruokalassa. Olen syönyt opiskelu- ja työelämä mukaan lukien siellä noin 2000 ateriaa. Että on menu tullut kohtuullisen tutuksi. Vaikka silloin tällöin kohdalle on sattunut lima-makaroneja, keltaista kaaliraastetta ja pari ruokamyrkytys-epäilyä (korostan epäilyä), niin pääasiassa ruokalan olemassaolo ja hinnat ovat aika jees. En ikinä jaksaisi vääntää edellisiltana eväitä, saati sitten raastaa kaalia tai porkkanaa eväiden kylkeen. Leipä-jogurtti-linjalla ja nälissäni olisin.

Mutta niin omalla työpaikalla kuin muuallakin seisovapöytä -paikoissa tulee ihmeteltyä jengin tapaa lappaa ruokaa lautaselleen. Ensin mätetään isolle lautaselle pääruokaa koko rahalla ja sitten otetaan pienemmälle, ns. salaattilautaselle, lähinnä nimellisesti salaatinriekaleita. Ja perään kauhallinen salaatinkastiketta. Sitten näyttäisi vielä käyvän niin, että ensin tyhjennetään isompi lautanen ja pienemmältä sitten rehut, jos vaan napa vielä vetää.

Mutta siis tämähän pitäisi toteuttaa siten, että ensin hinataan lautaselle rehuja ainakin puolikkaan lautasen verran ja sitten voi alkaa harkita pääruoka-aineksia siihen viereen. On muuten takuuvarma tapa pudottaa aterioistaan kokonaisenergian osuutta. Ja sitä salaattikastiketta, joo, voi ja pitäisikin käyttää, mutta öljypohjaisia ja maksimissaan lorotetaan 2 teelusikkaa.

Yritin muuten selvittää salaattilautasten evoluutiota. Ei selvinnyt oikein muuta, kun että niiden(kin) läpimitta on viimeisten vuosikymmenten aikana kasvanut. Ja näyttäisi siltä, että ensin oli kuitenkin leipälautaset, jotka sitten ovat menettäneet tonttiaan salaattilautasille.

Niinpä.

Vannoin, etten ota enää sanallakaan kantaa räjähtäneeseen karppaus-keskusteluun. Varsinkaan sen jälkeen, kun Ilta-Sanomien toimittaja soitti klo 21.30 ja kirjoitti minun sanoneen sellaisen lausunnon, että kaveritkin epäilivät minun olleen alkoholin vaikutuksen alaisena. Mutta tällä hetkellä minua ottaa eniten kupoliin nämä detaljit:

Miten karppausta voidaan perustella ”esi-isiemme tuhansien vuosien takaisella” ruokavaliolla? Juu, pekonia ja naudan sisäfilettä on lähimmästä automarketista metsästetty silloinkin. Lisäksi ymmärtääkseni meijeriteollisuus on sylkenyt tuotteitaan markkinoille vasta suhteellisen lyhyen ajan ihmiskunnan historiasta. Ja sitten, vaikka en mikään viherpiipertäjä olekaan, niin miten runsaasti lihaa sisältävän ruokavalion ekologisista vaikutuksista ei juurikaan puhuta? Kuka haastattelisi esimerkiksi luomupainotteista, runsaasti hiilihydraatteja sisältävää, kasvisruokavaliota toteuttavaa vegaania?

Viimeiset pari kuukautta olen analysoinut lihavuusgeenien ja ravinnonsaannin yhdysvaikutuksia ja vaikka tuloksia ollaankin vasta kirjoittamassa, niin voin jo tässä vaiheessa kertoa, että varsinkin sellaisten henkilöiden, jotka kantavat useita lihavuusgeenien haitallisia muotoja, kannattaisi vannoa kokonaisen jyvän nimeen. Mutta tästä lisää sen jälkeen, kun tulokset ovat läpäisseet tieteelliselle tutkimukselle tyypillisen peer review-prosessin. Sitä prosessia olisi toivonut viime aikaiseen keskusteluun in general.

ps.Terkkuja ruokalan super-kivoille tädeille. Ja Jyväskylän kampuksen Ilokivi-ruokalan 2,35-Karille. Oletko vielä siellä?

Yksi kommentti kirjoitukseen “SALAATTILAUTASET (ja karppaus-keskustelu) ON HANURISTA”

  1. November 5, 2011 at 10:13 am

    Kari on nykyään 2,50-Kari.

Jätä kommentti