Facebook
  
FlowRadio
Flowdiet - ylipaino ei ole ylivoimaa

Terveellinen ruoka on kallista


Nyt kun kesä on taas syksyyn kallellaan, saamme pian seurata jokavuotista tomaatin hinnan nousua lähikaupan vihannesosastolla. Ennen ensimmäisiä talven raakoja tomaattieriä, jotka on laivattu joko Madeiralta tai Etelä-Afrikasta, saamme maksaa kotimaisista tomaateista hunajaa. Ja koko tämän ajan eineshyllyn hampparit maksavat edelleen sen 70 senttiä kipale. Myös pikamättö säilyttää edullisuutensa verrattuna noutopöytään salaatteineen huoltoasemilla ja ravintoloissa.

Ymmärrän, että ympärivuotinen tomaatinkasvatus tai sen roudaaminen maapallon toiselta puolelta kuormittavat ympäristöä ja maksavat maltaita.  Huoltamoketjujen elinehto taas on myydä sitä, mitä ihmiset eniten ostavat. Tässä kuitenkin mielestäni kiteytyy yksi varsin merkittävä ongelma: terveellinen ruoka on kallista.

Alkuvuodesta 2011 julkaistussa Suomen Kuluttajaliiton tilaaman ja TNS-Gallupin toteuttaman tutkimuksen mukaan rahan niukkuus ja epäselvät viestit terveellisestä ruokavaliosta aiheuttavat pienituloisille kuluttajille ”ruokataakan”. Rahan jatkuva niukkuus saattaa lamaannuttaa niin, ettei edullisen, ravitsevan ruoan vaihtoehtoja enää nähdä, vaikka niitä olisikin. Esimerkiksi kalan sekä hedelmien, kasvisten ja marjojen käyttö oli vähäisempää pienituloisten keskuudessa. Pienituloiset haluaisivat käyttää näitä tuotteita enemmän, mutta arkitodellisuus estää sen. Lisäksi tieto ”oikeasta” ruokavaliosta aiheuttaa pienituloisille enemmän päänvaivaa kuin parempituloisille.

Tuo jälkimmäinen lause aiheuttaa pienen pistoksen rinnassa, koska tietoa terveellisestä ruoasta kyllä löytyy. Väestötutkimuksien perusteella on havaittu, että epäterveelliset elämäntavat ovat yleisempiä alhaisemmissa tuloluokissa.

Niin kauan kuin terveellinen ruoka on kalliimpaa ja vaikeammin saatavilla kuin epäterveellinen, pelkkä sormen heristely ei riitä. Lisäksi valitettavan helppoa on kehittää uusi karkkipussi. Vihannesten tuotteistaminen on sen sijaan haastavampaa, mutta ei mahdotonta. Babyporkkanat, nostan teille hattua!

 


Jätä kommentti